ÇARLIK RUSYASINDAN RENKLİ KARELER

Sergei Mikhailovich 100 yıl önce renkli fotoğraf çekti

İmparatorluğun öncesindeki alacakaranlık Rusya’da bir geçiş süreciydi. Sanayileşmeyle birlikte sınıf farklılıkları ortaya çıkmaya başlamıştı ve çardan duyulan memnuniyetsizlik artıyordu. Rusya'nın son çarı  II. Nikolay tarafından kraliyet fotoğrafçısı Sergei Mikhailovich olarak ünvanlandırılan  Prokudin Gorski ,o dönemin  yaşantısını ölümsüzleştirdi.



1907-1915 yılları arasında çekilen bu fotoğraflarda, Prokudin Gorski ilginç bir metot uyguladı. Bugün bile çok yeni olan bu metot şöyle: Sanatçı  art arda  çektiği fotoğraflara 3 ayrı renkte -kırmızı, mavi, yeşil- filtreler uyguluyor ve bunları renkli bir projeksiyonda birbiriyle kombine ediyordu. Sanki dün gibi çekilmiş bu fotoğraflar, aslında 100 yıl öncesine ait.

Çar Bolşevik İhtilali'nde 1917 yılında öldürüldükten sonra, Prokudin- Gorski Rusya’dan kaçtı ve Fransa’ya yerleşti. Sanatçı 1944 yılında Fransa’da hayatını kaybetti. Ölümünden çok kısa bir süre sonra, Kongre Kütüphanesi eserlerini satın aldı. Ancak eserlerin, dijital görünümleri 2001 yılında bir takım yenilenmeden sonra yayımlandı.
tüm fotoğraflara buradan ulaşabilirsiniz