ALIŞVERİŞ VE *****


DOT "2009/2010 TİYATRO SEZONU" YENİ OYUNU
SHOPPING & F***ING



Shopping and F***ing, yirmili yaşlar hakkında karanlık ve komik bir oyun...
Bir sürpriz!!!
 En iyi arkadaşınıza aşık olmak gibi…Tutku, köpük, bant ve şeffaf kağıt katmanlarının altında gömülü.
Mikrodalgaların ısınmak için kullanılabilecek tek şey olduğu bir dünya.
Artık hiç duygu kalmamış…
Reddedilmiş bir neslin değerleri belirlediği yıpratıcı ve tamamen tüketilebilir bir dünyaya, zekice şok edici bir bakış.




1996’da Royal Court'ta sahnelenen “Shopping and F***ing”, Mark Ravenhill’in ilk uzun oyunudur. Sarah Kane’in Blasted adlı oyunundan sonra Ravenhill’in Shopping and F***ing’i, çağdaş tiyatro için bir dönüm ve zirve noktası olarak kabul edilir. Günümüzde klasik bir yapıt olarak değerlendirilen oyun, gündelik yaşamımızdaki şiddeti korkutucu bir ustalık ile anlatan Sadizm ve Marksizm ile yoğrulmuş bir kara komedidir.

Hızlı ve şaşırtıcı sahneler, öfkeli ve hınzırca komik diyaloglarla örülü oyunda Ravenhill, komedi ve çirkinliği savaştırır. Kahkahalarla seyirciyi içine çeker sonra yaşadığımız dünyanın acımazlığını soğukkanlı bir biçimde göstererek sarsar.

Uyuşturucu, seks, bağımlılık, bağlılık, aidiyet, alışveriş, televizyon, aşk, aile… Hepsi ürkütücü bir biçimde iç içedir.
Ravenhill’in sözü oldukça basittir aslında:
“ARTIK İNSANLIK SATILIK !”


MARK RAVENHILL HAKKINDA:

Mark Ravenhill İngiltere’nin 1990 sonrası en önemli yazarlarındandır. 1966’da West Sussex Haywards Heath’de dünyaya gelen Ravenhill, ilk oyununu onüç yaşında yazar.
1984-1987 arası Bristol Üniversitesi’nde Drama ve İngiliz Edebiyatı eğitimi görür.

Profesyonel tiyatro kariyerine tiyatro Soho Poly’de idari asistan olarak başlar. Soho Poly’den ayrıldıktan sonra serbest yönetmen olarak çalışmaya başlar ve okullarda drama dersleri verir. 1993 yılında London New Plays Festivali için eşcinsellikle ilgili bir komedi olan Close to You isimli kısa oyunu yazar. 1994’de Birmingham’daki Midlands Arts Centre için kaleme alınan Hansel ve Gretel’i yönetir. 1995'de bir Aids projesi olan Red Admiral için iki erkeğin on dakika boyunca seks hakkında konuştuğu Fist’i yazar. 1996'da Royal Court’da prömiyer yapan oyunu Shopping and F***ing, 1990 sonrası İngiliz yeni yazar tiyatrosuna düşen bir bomba olarak kabul edilir.

Ravenhill, yazarlığın yanı sıra öğrencilerle ve amatörlerle yaptığı çalışmalara devam etmiş ve yeni anlatım biçimleri keşfetmeye çalışmıştır. Toplumsal ve politik etkenler ve oyun yazarlığındaki gelişmeler onu hikayelerini epik biçimlerde yazmaya yöneltmiştir.

Ravenhill'in Guardian gazetesinde iki haftada bir yayınlanan bir köşesi vardır. 



Facebook grup sayfası