MANO SOLO HAYATINI KAYBETTİ














Paris'te verdiği konser sırasında fenalaşarak hastaneye kaldırılan Fransız şarkıcı ve söz yazarı Mano Solo (46) önceki gün hayatını kaybetti.
Son yıllarda AIDS'le mücadele eden sanatçının anevrizma nedeniyle öldüğü açıklandı.


Punk, isyan, öfke...
Fransa'da politik karikatürleriyle ünlü Emmanuel Cabu'nun oğlu olan Solo, 24 Nisan 1963'te Châlons-sur-Marne'da doğdu.
Müzik kariyerine Les Chihauhuas isimli punk grubunda başladı.
17 yaşında solo çalışmalara yönelen şarkıcı, ilk albümü "La Marmaille Nue"yü (Çıplak Çocuklar) 1993'te yayınladı. Bu albüm 100 bin kopya sattı.
İkinci albümü "Les Années Sombres" (Karanlık Yıllar) ile başarısını sürdüren Solo'nun 1995'te yayınlanan üçüncü albümü "Freres Misere" (Çilekeş Kardeşler) ses getirmedi.
Solo 1997'de yayınladığı "Je Sais Pas Trop" (Gerçekten Bilmiyorum) Fransa'da Altın Plak'a değer görüldü. Bu albümü 1999'da yayınlanan "Internationale Shalala" (Enternasyonal Şalala) isimli iki CD'lik canlı kayıt takip etti. Albümün Türkiye'de yayınlanan Express dergisinin de mottosuydu.
Sanatçı 2000'de "Dehors"u, 2002'de de ikinci canlı kaydı "La Marche"ı (Yürüyüş), 2004'te de "Les Animals"ı (Hayvanlar) yayınladı.
2007'de "In The Garden"ı (Bahçede) dinleyicisiyle buluşturan Solo son olarak "Rentrer Au Port"i (Limana Dönmek) yayınladı.
İçsel acılara, umutsuzluğa ve kadere karşı, enerjik ve isyankar sözlerle sesleniyordu dinleyicilerine.
Yoksulluk, şiddet ve diğer toplumsal sorunlarla ilgili şarkılarında kullandığı dil ile "kayıp" nesil olarak nitelenenlerin müzikal sözcüsü olarak kabul ediliyordu.
Punk, tango ve Afrika ritimlerini harmanladığı şarkıları ve sözünü esirgemeyen tavrı nedeniyle Fransızların "asi çocuk" olarak nitelediği Solo'nun canlı performansları hep çok konuşuldu ve takip edildi.
Politik ve protest sözlerine son yıllarda mücadele ettiği AIDS'le ilgili provokatif öğeler de eklemişti.






"Limana döndü"

2009'da çıkarttığı son albümü "Rentrer Au Port"taki bir şarkısında "Ölüm mü? Korkmam ölümden insanlar şarkılarımı dinledikleri sürece gitmem buralardan" diyordu.
12 Kasım'da verdiği konserde fenalaşarak hastaneye kaldırılan ve tedaviye alınan Solo 10 Ocak Pazar günü hayatını kaybetti.
Bazı albümlere kapak tasarlayan Solo, ressamlık ve yayıncılıkla ilgileniyordu. 
bianet.org