ALTMIŞ YIL ÖNCESİNDEN GÜNÜMÜZE BİR GÖNDERME


Fahrenheit 451, Ray Bradbury'nin 1951'de ilk defa basılan ünlü bilim kurgu romanıdır. Baskıcı bir gelecek toplumunun anlatıldığı bu kitap aynı zamanda distopya olarak da sınıflandırılabilir.
Eser, kitapların itfaiyeciler tarafından yakıldığı, insanların sadece televizyonda beyin yıkayıcı şovlar izlediği ve kitap bulundurup düşünen insanların yok edildiği bir gelecekte geçmektedir. Kitap adını, kağıdın 451 Fahrenheit'ta tutuşması gerçeğinden almaktadır. Aynı zamanda ünlü Fransız sinemacı, François Truffaut tarafından da sinemaya uyarlanmıştır ancak Truffaut kendi yorumunu katmayı tercih etmiş ve kurguda bazı değişiklikler yapmıştır.
Ülkemizin tüm televizyonları tersanelerden önce işgal edilmiş durumdayken beyin yıkayıcı şovlar, yenge memnu diziler, başına çuval geçirilen askerlerin intikamı alınmış gibi gösteren ve hazmettiren tatlı su kahramanlarını göğsümüze kazıtan destekçisi belki de okyanus ötesi olan bol kanlı vadiler devam ederken ve sözde ahlak bekçilerinin "ne de çok öpüşüyorlar bu dizilerde içimiz bir hoş oluyor"
diyerek sahtekarca kıs kıs gülerek aslında nasıl da bu yayınların devam etmesini isteyerek arkadan desteklediklerini düşünürken, günümüzde kitaplar yakılmasa bile kitap okuyabilecek beyinlerin yakıldığı ülkeyi ve kültürü kül eden zaman sürerken silahlı işgallerin yerini odalarımıza kadar giren televizyona bıraktığı şu zamanda her türlü aşırılığa zemin hazırlanıyor. Artık kesilen kafaları sirk izlermiş gibi izliyoruz ana haberlerde. Gözlerimizdeki acı eşiğimiz her geçengün artıyor. Yaşayarak gördüğümüz en kötü dehşet verici felaketler, afetler ve cinayetler bile televizyonda haber olmadıktan sonra inandıramıyor bizi. Objektife gözlerimizden daha çok güveniyor ve inanıyoruz artık. "Kesin haberlere çıkar bu kaza" diyenlerimiz oluyor ve inandırıcılığı daha da pekişsin istiyoruz.
Gelecekte kültürü korunmuş ülkelerin daha da kalkınacağını şimdiden bilen emperyalist ülkeler de çareyi o ülkelerin televizyonlarını işgal ederek adeta beynimize boşluk şırınga ediyorlar ve o ülkeyi bu şekilde yıkmakta buluyorlar.
Fahrenheit 451 bundan yaklaşık 60 yıl önce yazılmış olmasına karşın günümüzden bu kadar şey bulmak gerçekten ürkütücü.
Murat Güzelgün