BAĞIMSIZLARLA YENİDEN


!f İstanbul 9. AFM Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali bu yıl hem bağımsız hem de ödül bağımlısı filmlerden oluşan bir listeyle karşımızda. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın katkılarıyla gerçekleştirilen festival, İstanbul’da 11 - 21 Şubat, Ankara’da ise 25 ve 28 Şubat’ta gerçekleşecek. Festival filmleri onüç bölüm başlığı altında toplanıyor. Bunlar yarışmalı ‘Keş!f’ , bol ödüllü filmlerin yer aldığı ‘Hit Filmler’, müzik filmlerinin gösterildiği ‘Sesli Yaşam’, ‘Fantastik Filmler’, ‘Sessiz & İsyankar’, ‘Dünyanın Çivisi’, ‘!f Kült’, ‘Gökkuşağı’, ‘Türkiye’den Kısalar’, ‘Nöbetçi Sinema’ ve ‘Özel Gösterim’ gibi başlıklar taşıyor. Toplumdaki ‘erkeklik rolleri’nin sorgulandığı ‘Erkeklik Halleri’ ve Türkiye’nin siyasi gündeminden ilhamını alan, ‘Açılım’ ise bu yıl festivale eklenen iki yeni bölüm.
Festival biletleri yine www.mybilet.com dan satışa sunulacak. İstanbul için 29 - 31 Ocak, Ankara için 12 - 14 Şubat indirimli ön satış tarihleri. İstanbul’da 1 Şubat, Ankara’da ise 15 Şubat’ta gişelerden bilet satışı başlayacak. Hafta içi gündüz seanslarında gnctrkcll’lilere özel, ‘bir bilet alana bir bilet bedava’ kampanyası olacak. Tam biletler 12 TL’ye, gündüz seansları ise 5 TL’ye satılacak. Kısalar hariç 64 filmin gösterileceği festivalden, hazırlıklı olmak isteyenler için bir seçki yaptık.


* Aşk Dersi/An Education: ‘Yeni Başlayanlar İçin İtalyanca’ filmiyle tanıdığımız Lone Scherfig’in yönettiği ve Nick Hornby’nin senaryosunu yazdığı film, İngiliz gazeteci Lynn Barber’ın anılarına dayanıyor. ‘Aşk Dersi’, iki yıl önce izlediğimiz Oscar’lı ‘Juno’ gibi ergenlere saygı duyan ender filmlerden. Sekiz Bafta, bir Altın Küre adaylığı var.

* Precious/Acı Bir Hayat Hikâyesi: Gabourey Sidibe’ın göz dolduran bir gerçekçilikle oynadığı ‘Precious’ın yaşadığı kâbusların önüne çektiği beyaz düşler, bizi, tecavüze uğrarken kendini bir müzik klibinde kurguladığı, aynaya baktığında sarışın ince bir kız gördüğü sürreal dünyalara götürüyor. Sert ve şaşırtıcı bir film. İki kadın oyuncusu, Gabourey Sidibe ve Mo’nique’in performanslarıyla iki dalda da Altın Küre’ye aday gösterilmiş, Sundance’dan üç ödül almış bir film.
 
* Hizmetçi/La Nana: Üst sınıf Şilili bir ailenin yanında hizmetçi olarak çalışan Raquel’e evin annesinden rüya gibi bir teklif gelir: “Sana yardım edecek birini işe alabiliriz diye düşünüyorum.” Raquel’in iç dünyasındaki çalkantılar sınıf farklılıklarının değişken yapısına dair ilginç bir hikâyeye dönüşür.

* Çılgın Kalp/Crazy Heart: Eleştirmenlerce, Büyük Lebowski ile Güreşçi’nin birleşimi diye tanımlanan Çılgın Kalp’te şimdiden bol bol ödül toplayan Jeff Bridges rol alıyor. Düşmüş country müzik starı Bad Blake’in, karşısına çıkan gazeteci kadın ve küçük oğluyla hayatı gözden geçirme kararına odaklanan film, Jeff Bridges’a bir AltınKüre kazandırmakla kalmayacak, Oscar’a da uzanacak gibi görünüyor.

* Cennetimden Bakarken / The Lovely Bones: Alice Sebold’un 2002’de çok ses getiren romanınından uyarlanan filmin yönetmen koltuğunda Peter Jackson. Yüzüklerin Efendisi’nin yönetmeni 14 yaşında bir cinayete kurban gidip Cennet’e giden ve oradan yaşayanların dünyasına bakan Susie’nin hikâyesini anlatıyor. Başrollerde Mark Wahlberg, Rachel Weisz ve Susan Sarandon var.

* Uzaklara Gidelim / Away We Go: Günümüzün en yetenekli yönetmenlerinden biri olan Sam Mendes’den yine Amerika’nın hali üzerine zekice gözlemlerle dolu yer yer komik bir film. Görselliği ve müzikleriyle de dikkat çeken film için bir aşk hikâyesi ve ‘yol’ filmi demekle yetinelim.

* Yaman Tilki / Fantastic Mr Fox: Wes Anderson’ın fantastik hikâyeler ve alternatif evrenlere yeni bir örnek. Bill Murray, George Clooney, Meryl Streep gibi isimlerin seslendirdiği bu animasyon ABD’de neredeyse tüm ödülleri süpürdü.

* Yeraltı Peygamberi / A Prophet: Bu yılın Cannes yıldızlarından biri. Festivalde Jüri Büyük Ödülü alan film, yeraltı ve suç dünyasının labirentlerine dalıyor. Film, Fransa’da çetelerin hüküm sürdüğü hapishaneye düşen ve orada herşeyiyle değişen Malik’in hikâyesini anlatıyor.

* Kimsenin İran Kedilerinden Haberi Yok: Tahran’ın son dönemde patlamakta olan yeraltı müzik dünyasında gezinen film, resmi izin olmadan sadece 17 günde çekilmiş. Yönetmeni ise ‘Sarhoş Atlar Zamanı’nın Kürt kökenli İranlı yönetmeni Bahman Ghobadi. Ghobadi festivalin konuğu!

* Köpeğim Tulip: Toronto, Vancouver, Palm Springs, Pusan ve Calgary film festivallerinde ilgiyle karşılanan ve Ottawa Animasyon Film Festivali’nde En İyi Animasyon ödülüne layık görülen film, İngiliz yazar J. R. Ackerley’nin 1956 yılında kaleme aldığı ve çoban köpeği Tulip’le 14 yıllık ilişkisini anlattığı anılarından uyarlanmış bir animasyon.

*Yaz Savaşları/Summer Wars: Mamoru Hosoda’nın görsel olarak son derece etkileyici animasyonu bol ödül sahibi filmlerden. Bilim kurgu formunda bir büyüme hikâyesi.

* Ordu’da Bir Argonot: Dünyanın Çivisi bölümünde gösterilecek olan genç yönetmen Rüya Arzu Köksal’ın başarılı filmi bizi Karadeniz’e götürüyor. Konu Karadeniz ve doğa sevgisi olunca akla hemen gelecek ‘birkaç iyi adam’dan biri Argonot Enis, bin kilometrelik İstanbul-Ordu yürüyüşü, Vosvos şenliği gibi etkinliklerin kahramanı efsaneleşmiş bir 68’li. Film bize Enis Ayar’ı yaşadığı Ordu’yu tanıtıyor.

* İyi Yürek/The Good Heart: Buzdan Hayaller filmiyle tanınan ünlü İzlanda’lı yönetmen Dagur Kari’nin çok konuşulan yeni filmi.

* Bronson: Festivalin yeni bölümü ‘Erkeklik Halleri’nin en iddialı filmi. 21. yüzyılın ‘Otomatik Portakal’ı olduğu söylenen film, erkeklik ve şiddete dair bir anlatı.

* Moral Bozukluğu ve 31: Erkeklik Halleri bölümünün ‘yerlisi’. Ali Yorgancıoğlu, Uluç Ali Kılıç ve Gönenç Uyanık’tan oluşan Dirty Cheap Creative’den eğlenceli ve çılgın bir komedi.

* Pippa’ya Mektup: Pippa Bacca’nın yarım kalan hüzünlü yolculuğu ‘Pippa’ya Mektubum’la tamamlandı! Yönetmen Bingöl Elmas, yine otostopla ama bu kez siyah bir gelinlikle Pippa’nın yarım kalan yolculuğunu tamamlamaya çalışıyor.