TEKEL İŞÇİLERİ AÇLIK GREVİNE BAŞLADI


Murat Güzelgün Copyright 2010
Hükümetin 31 Ocak'ta düşük koşullarla başka işyerlerine devrederek işten çıkarmayı planladığı TEKEL işçileri, bugün öğleden sonra açlık grevine başladı.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu önündeki direnişlerini 36 gündür sürdüren işçilerin bağlı olduğu Tek Gıda-İş Sendikası Genel Sekreteri Mecit Amaç "Tekel işçileri, açlık grevini siyasal iktidarın vurdumduymazlığı karşısında çaresizliğin çaresi olarak düşünüyor" dedi.


İşçiler bugün Meclis'teki partilerin grup toplantılarına da katıldı.
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Grup Başkanı Nuri Yaman, konuşmasına TEKEL işçilerinin hak talepleriyle başladı. Yaman'ın isteği üzerine milletvekilleri ve toplantıya katılanlar TEKEL işçilerini ayakta alkışladı.
BDP milletvekilleri, "TEKEL işçilerinin onurlu direnişlerini selamlıyoruz", "TEKEL işçileri ölüyor. Haberin var mı Başbakan" yazılı dövizler de açtı.
MHP Başkanı Devlet Bahçeli'yse konuşmasının sonunda "Ben hükümeti ve Başbakan Erdoğan'ı TEKEL işçileriyle girdikleri inatlaşmadan bir an önce vazgeçmeye ve talep ettikleri masumane istekleri yerine getirmeye davet ediyorum. İşçilerin özlük hakları korunarak, değişik kamu kurumlarına nakilleri bir an önce yapılmalı" dedi.
İşçiler MHP'den daha etkin olmasını isteyince, Grup Başkanvekili Oktay Vural, "Hak mücadelenizde sizi yalnız bırakmayacağız. Türkiye Cumhuriyeti sizin ekmek davanıza sessiz kalamaz. Burası Meclis. Sizi coplayanlar bizi kürsüde susturamayacaklar" diye konuştu.
Bu arada, Avrupa Parlamentosu Birleşik Sol Grubu da TEKEL işçilerine dayanışma mesajı gönderdi. Grup adına kaleme aldığı mesajda, Sol Parti (Die Linke) parlamenteri Jürgen Klute, hükümete "TEKEL işçileri tüm özlük hakları ile birlikte diğer kamu kurumlarına transfer edilmelidir" diye seslendi.
Hükümeti Tekgıda-İş sendikasıyla bir an önce görüşmelere başlamaya çağıran Klute şöyle dedi:
"Hükümet ve diğer devlet temsilcileri protesto eylemleri ile karşılaştığında doğal bir demokratik davranış sergilemek ve evrensel insan haklarına tam olarak saygı göstermek durumundadır." bianet.org