"SARKOZY'YE HAYIR GÜNÜ"



60 blogcu Fransızları 27 Mart'ta "Sarkozy'e hayır" demeye çağırdı. Kendilerini sade vatandaş olarak tanıtan, parti ve sendikalardan bağımsız olduklarını belirten blogcular, "Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin ekonomik ve sosyal politikalarını eleştirerek, 27 Mart günü saat 14.00'da bütün Fransa'da valiliklerin, Fransa dışında ise Fransız Büyükelçiliklerinin önünde protesto eyleminde bulunmaya" çağırıyorlar. Paris'teki eylem ise Bastille meydanında yapılacak.Amacın Nicolas Sarkozy'i istifaya çağırmak olmadığını belirten blogcular bunun aralarında tartışıldığını ama konu üzerinde tam bir anlaşma sağlanamadığı için sadece "Sarkozy'e hayır" denilmekle yetinildiğini belirtiyorlar. Blogcuların web sitesinde eylemin niteliğiyle ilgili şu bilgiler yer alıyor.



Demokrasi sadece halkı zaman zaman sandığa çağırmak demek değildir. Demokrasi aynı zamanda ve özellikle de seçilmişlerin halkın dikkatli denetimi altında olmaları demektir. Herkesin kendi düşüncesini açıklayabilmesi, sınırların nerede bittiğini hatırlatma, bu sınırlar aşıldığında protesto etme hakkına sahip olması demektir.

Gösteri yapmak demokrasinin gereğini yerine getirmektir. Hiç kuşkusuz "sokak yönetmez" ama halkın, yöneticilere dur demek için sokakta bir araya gelmeleri bir hak ve bazen de görevdir.

Bize yapılan eleşirilerin başında "hayır demek yetmez, hoşnutsuzluğu arttırmak hedef olamaz" sözleriyle ifade edilen proje yokluğu geliyor. Kuşkusuz sadece hayır demek yeterli değil. Ama «hayır» demek bazen zorunluluktur... Hayır demek, çok geç olmasını engelleyebilir. Bütünüyle internet üzerinden örgütlenen bu yeni tür protestonun, "No Sarkozy Day" (Sarkozy'e hayır günü) eyleminin Facebook'taki sayfasına şimdiden 365 689 kişi katılmış durumda. "No Sarkozy Day", bütünüyle, geçtiğimiz aralık ayında Roma'da gerçekleştirilen, 400 bin kişinin katıldığı "No Berlusconi Days" eyleminden esinleniyor.